Mors dag

Igår var det Mors Dag, en dag att fira alla mammor både tvåbenta och fyrbenta. Detta blev en händelserik dag för två av våra tre kattmammor!

Vi börjar med mamma Mariella, hon fick 4 stycken bäbisar den 9:e Maj – precis under natten/morgonen dagen efter hon kom in till oss! Det var första gången hon blev mamma och hon har skött sina små riktigt bra och fint men tyvärr har en av dem alltid varit väldigt liten – Lilleman som han fick heta har inte gått upp i vikt som han skulle. Igår blev läget tyvärr snabbt försämrat för Lilleman som trots att han varit pigg och ätit bra helt plötsligt gav upp och somnade in i jourmattes famn.

Sov gott Lilleman <3

Margit som kommer ifrån samma ställe som Mariella var också rund som en fotboll när vi fick in henne samtidigt som Mariella men hon har knipit och väntade ända till igår med att börja föda. Hon var van sedan tidigare och har fått flera kullar på det tidigare stället hon levde. Fast denna gång gick det inte som det skulle! Nej! Första ungen som kom ut var döfödd, nummer två levde och var det fart på och det var så väl men sen tog det helt plötsligt stopp trots värkar hos Margit. Jourhemsmatte fick åka akut till Distriktsveterinärerna i Bollnäs som tog emot och för att göra ett kejsarsnitt!

Margit får dropp hos veterinären

Väl framme hos veterinären så blev det dessutom bäcksvart – strömavbrott! Att tillägga att här i Hälsingland så var det under kvällen/natten ett riktigt åskoväder med både blixtar och dunder. Strömmen kom tillbaka och de kunde börja hjälpa Margit. De fick invänta en veterinärassistent innan de kunde börja utföra ingreppet.

Första lillen fick passa på att tanka i mjölkbaren innan det var dags för syskonen att få hjälp ut.

Ingreppet gick bra ut i magen gömde sig två till! En svartvit var väldigt klen och hade svårt att tutta ordentligt men hen piggade på sig under natten.

Den lilla klena svartvita får hjälp att hitta tutten

Här är alla syskonen återförenade igen

Vi vill med detta även lyfta fram baksidan med att ha dräktiga katter, det är inte alltid allt går vägen utan det händer att inte alla ungarna klarar sig och även mamman kan stryka med om man har otur – det gäller även att vara beredd att få betala för hjälpen! Detta kommer inte blir ett billigt besök hos veterinären eftersom det skedde under jourtid, söndagkväll… Men vi är glada att betala för att fått proffsig hjälp att rädda både Marigt och hennes bäbisar.

Nummer tre som gömde sig kvar i magen

Nummer två som gömde sig i magen

Nummer 1 som hittade ut själv

Vi är evigt tacksamma för våra underbara jourhem! Utan er omvårdnad hade dessa små katter inte fått sett dagens ljus. Vi kan inte nog tacka er som ställer upp i vått och torrt. 

Margit med sina tre underverk.

 

Och ett stort tack till kvällens personal på Distriktsveterinärerna i Bollnäs!!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.